donderdag 9 januari 2014

ORIPEN UITDAGING # 6: JOOZXX

ORI-PEN UITDAGING # 6:  “JoozXX” door José Meeusen

JoozXX is mijn allernieuwst origami ontwerp!! Omdat het is geboren in de familiemaand december heb ik het “Kusjes van José” genoemd.

Deze uitdaging is gebaseerd op ideeën die Magda op het forum opperde. Zij zei: “Misschien is het mooi om slechts twee tangle patronen te gebruiken… één voor de voor- en één voor de achterkant van het papier.” En: “We zouden ook de ene kant van het papier kunnen kleuren en de andere kant voorzien van een tangle patroontje.”

Dat zijn twee leuke uitdagingen. Maar hoe weet je welke delen van de modular de voor- en welke de achterkant van het papier tonen? En denk eens aan al die soorten en kleuren vouwpapiertjes! Voeg daarbij ook nog de verschillende mogelijkheden om de segmenten samen te voegen, waardoor je steeds weer andere kleurschakeringen krijgt. De mogelijkheden zijn onbeperkt!!! Kijk maar eens naar de volgende uitwerkingen van JoozXX. Zes afbeeldingen tonen de voorzijde en vier de achterzijde. De voorkant geeft meer variatiemogelijkheden.

  Verschillende voorkanten JoozXX 

 Achterkanten JoozXX

De eerste JoozXX (geel/rood) is gevouwen van effen papier, zelfde kleur aan beide kanten. De tweede van duo papier, dat heeft aan beide kanten een andere kleur. Ik heb allemaal verschillende kleuren gebruikt.
De derde en vierde zijn gevouwen van gekleurd papier met een witte achterkant. Bij de ene heb ik alle segmenten met de witte kant  naar boven gevouwen en bij de andere net andersom.
De laatste twee zijn gemaakt van papier dat aan de ene kant effen is en aan de andere kant een motiefje heeft.  Bij de blauwe heb ik alle segmenten hetzelfde gevouwen, bij de groene ben ik om en om met de effen en gebloemde kant begonnen. Kun je het nog volgen of begint het je al te duizelen?

OPDRACHT:
Laten we het eenvoudig houden.  Kies één van de bovenstaande JoozXX variaties en ga daar mee aan de slag.
Gebruik twee patroontjes, één voor de voorkant van het papier en één voor de achterkant. Zorg voor een goed contrast. Andere mogelijkheden zijn:

Een patroontje en een kleurtje.
Effen afwisselen met een patroontje.
Twee patroontjes met elk een eigen kleur.
Het ene patroon in zwart/wit tekenen en het andere in kleur.
De liefhebbers kunnen ook nog een bijpassende achterkant maken.

Succes ermee!!!

Origami ontwerp JoozXX: 18-12-2013
Sjablonen JoozXX: 4-1-2014
3 opmerkingen:

 1. Leuke opdracht José! Ik heb deel 1 al af!
  Eén kant met tangelpatroontje en één kant met kleur! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke opdracht José. Ik hoop dit keer ook een bijdrage te kunnen leveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb er 1 klaar en de tekening nagemaakt in coreldraw!!!!

  BeantwoordenVerwijderen