Hallo, mijn naam is José Meeusen. Velen kennen me ook als José Krooshoop, zo heette ik toen ik getrouwd was en onder die naam ben ik bekend geworden in de origamiwereld.
Mijn belangrijkste hobby's zijn origami, mandalatekenen, zentangle en zendalatekenen. In dit artikel wil ik jullie iets vertellen over mijn passie voor origami.
Mijn eerste vouwwerkjes heb ik, zoals zo velen, gemaakt op de kleuterschool. Ook van mijn vader leerde ik verschillende leuke vouwsels. Als kleuterleidster heb ik veel gevouwen met de kinderen; het is op vele gebieden een zeer leerzame activiteit en je hebt altijd een mooi resultaat
Met de Japanse vouwkunst, origami, maakte ik kennis in 1981. Ik mocht als moeder een ochtend meedraaien in de klas van een van mijn kinderen. De kleuterleidster las een prentenboek voor over een vouwblaadje. Wat mij in het verhaal het meeste trof, was dat het vouwblaadje dacht: "Nu word ik verfrommelt en weggegooid." Niets was echter minder waar: er werd een prachtige zwaan van gevouwen. Het boek heet "En toen was er een zwaan" en is geschreven door Amarins de Jong, een van de origamipioniers van Nederland.
Achter in dat boek staat hoe je de zwaan kunt vouwen. Ik vroeg aan de kleuterleidster of ik dat boek mocht lenen want ik wilde die zwaan graag vouwen. Ja, en toen was ik verkocht: origami werd mijn grote passie! In het boek stond het adres van de Nederlandse Origami Sociëteit en ik ben meteen lid geworden.
In die tijd was origami nog niet zo bekend en aangezien ik uit het onderwijs kwam, gaf ik al gauw vouwles op de school van mijn kinderen. Ruim tien jaar heb ik daarna origamicursussen en workshops gegeven op scholen, creatieve centra en de volksuniversiteit. Ik stond met mijn origamicreaties op braderieën en tentoonstellingen en heb daardoor mijn steentje bijgedragen aan het bekendmaken en verspreiden van deze leuke hobby.
Op een gegeven moment kon ik alles vouwen wat er in de boeken stond. De uitdaging werd dus minder, maar door deel te nemen aan buitenlandse origami conventies kwam ik in contact met ontwerpers en dat gaf me een enorme stimulans om ook mijn eigen modellen te gaan ontwikkelen. In korte tijd ontwierp ik een groot aantal modellen. Mijn specialiteit is geometrische modellen en modulars. De geometrische modellen - zoals sterren, tato’s (Japanse ronde geschenkwikkels), doosjes en bakjes, worden gevouwen uit één vierkant vel papier. Een modular bestaat uit een aantal dezelfde segmenten die in elkaar worden gevouwen; er komt geen lijm aan te pas. Verder heb ik ook andere modellen ontworpen zoals dieren, waaronder vooral vogels. Een van mijn favoriete ontwerpen is Jooz-Pup. Dit is een model voor gevorderden.
In de loop der jaren heb ik mijn geheel eigen vouwstijl ontwikkeld.
Begin 90-er jaren kreeg ik Van Uitgeverij La Rivière en Voorhoeve het verzoek om origamiboekjes te schrijven. Ik heb er zes op mijn naam staan. De bekendste is "Verrassende felicitaties met origami", dat ook in het Spaans is uitgekomen. De boekjes zijn uitgebracht onder de naam José Krooshoop en zijn nog steeds te leen bij de bibliotheken. Ze zijn bedoeld voor het grote publiek: er staan eenvoudige modellen in die door iedereen te vouwen zijn. Ook kun je in de boekjes lezen hoe je de gevouwen modellen kunt verwerken op b.v. wenskaarten en als kadootjes.
Mijn internationale contacten leidden ertoe dat mijn ontwerpen werden gepubliceerd in origamitijdschriften en -boeken over de gehele wereld. Sinds 1987 doe ik mee met de Origami Wereldtentoonstelling in Japan waar ik twee maal een prijs heb gewonnen met mijn ontwerpen. In het vooraanstaande Japanse tijdschrift ORU is een artikel aan mij gewijd in de rubriek bekende buitenlandse (d.w.z. buiten Japan!) ontwerpers.
Door een langdurige ziekte kon ik niet meer reizen en deelnemen aan origamiconventies. Origami raakte op een laag pitje. In plaats daarvan begon ik met het tekenen van mandala’s, zentangles en zendala’s. Voor mijn gevoel ligt dat in het verlengde van de manier waarop ik origami beoefen.
Door het internet echter heb ik oude origamicontacten kunnen vernieuwen en tegenwoordig combineer ik origami met het mandala- en zendalatekenen. Daarover meer op een andere pagina.
Verder werk ik als vrijwilligster met een groepje mensen met een beperking en ik heb al een paar cliënten enthousiast gekregen voor origami!
Dat is dus mijn origamigeschiedenis in een notendop. Je ziet dat ik heel wat heb bereikt met het vouwen, maar daardoor ben ik echt niet naast mijn schoenen gaan lopen. Veel te koud!
Wat maakt origami echter zo bijzonder dat het mijn passie is geworden? Allereerst geeft het mijn creativiteit de kans zich te ontplooien. Als geboren lerares geeft het me de gelegenheid het plezier in het vouwen door te geven aan anderen. Origami helpt bij het leggen van sociale contacten. Een gesprek gaat vanzelf als je praat met mensen die dezelfde hobby hebben en het is heel gezellig om samen te vouwen. En heb ik het eens wat te druk gehad dan pak ik een vouwblaadje en ga zitten vouwen. Zo vergeet ik de hele wereld om me heen en valt alle stress van me af. Origami helpt mij ook door moeilijke tijden heen. Al is het nog zo donker, als er een mooi origamimodel uit mijn handen komt, is er letterlijk en figuurlijk weer kleur in mijn leven.
Kortom, origami is een hobby die je op veel verschillende manieren kunt beoefenen en delen met anderen. Ik vind het heerlijk om mooie dingen te creëren en daar andere mensen blij mee te maken. Als ik iemand gelukkig kan maken, ben ik zelf ook een gelukkig mens.
Meer van mijn werk is te zien op hyves en facebook. Zoek gewoon naar José Meeusen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten